Nørrebro skriger på idrætshaller, boldbaner og svømmehaller. De to boldbaner, der er i Nørrebroparken, bliver til gengæld brugt flittigt:
- Vi fik dem for fem til seks år siden. Og den dengang helt nye boldklub er vokset eksplosivt til at have 1100 medlemmer i dag, siger formand for Nørrebro Lokaludvalg, Mogens Petersen.
Når du ikke er medlem af en forening, hvor du dyrker noget, så mangler du det fællesskab senere hen i ungdommen. Så søger du på gaden.
Tre boldbaner er der i hele bydelen. Og en svømmehal og tre idrætshaller - til 80.000 borgere vel at mærke.Til sammenligning har Slagelse ni idrætshaller - også til 80.000 borgere.
Nørrebro Lokaludvalg mener, at der skal flere faciliteter til, hvis bydelens unge ikke skal ende på gaden og i banderne:
- Når du ikke er medlem af en forening, hvor du dyrker noget, så mangler du det fællesskab senere hen i ungdommen. Så søger du på gaden, og så er det der, du laver dine fællesskaber - og resultatat kan man jo se på gaderne i de her dage, siger Mogens Petersen til TV 2 Lorry.
Nogle børn har kun gaden
Mange børn på Nørrebro går til idræt, men det er børn fra ressourcestærke familier, og de dyrker sport i andre bydele, viser udvalgets egen undersøgelse.
- De ressourcestærke har evnen til at følge deres børn ud af byen, og det har de ressourcesvage ikke. Det vil sige mange af dem ikke bliver meldt ind i foreninger og får ikke den tilknytning. De er i virkeligheden henvist til at være på gaden, siger Mogens Petersen.
Udvalget har lavet en undersøgelse via et online borgerpanel i januar 2017. Her blev bydelens forældre spurgt om deres børns fritidsliv. Undersøgelsen viste, at to ud af tre børn i alderen 3-16 år ”går til noget” efter skole (66 procent af 1045 børn).
Men 41 procent af dem går til fritidsaktiviteter udenfor Nørrebro, og 17 procent går både til noget på Nørrebro og udenfor bydelen. Da vi spurgte til baggrunden for det, svarede 51 procent, at tilbuddet ikke findes på Nørrebro.
Byggegrunde søges
Bydelen leder hele tiden efter steder at bygge nye sportshaller på lokalt. Et forslag er grunden oven på Metrobyggeriet i Nørrebroparken. Et andet er at bruge Landsarkivet på Nuuk's Plads - også oven på en kommende metrostation.
Hvis man har dyrket idræt eller spillet fodbold sammen, når man er ti år, så skyder man ikke efter hinanden, når man er 16.
Men det er ikke blevet til noget ved Nørrebroparken og Landsarkivet skal laves om til lejligheder har Ejendomsselskabet Norden melldt ud for et par år siden.
Politikerne må på banen med løsninger nu, hvis man skal holde de unge fra gaderne og banderne i fremtiden:
- Man har i en årrække ikke prioriteret børnene først, og det skal vi have gjort. Vi skal have lokale børn og lokale foreninger først, siger Mogens Petersen.
Kreative og praktiske løsninger er på vej
Der kan sagtens findes løsninger for en bedre fremtid i den hårdt plagede bydel, siger Nørrebro Idrætsråd, og det handler naturligvis om idræt for børn:
- Hvis man har dyrket idræt eller spillet fodbold sammen, når man er ti år, så skyder man ikke efter hinanden, når man er 16, som Flemming Jensen, der er projektleder hos Nørrebro Idrætsråd, siger det.
Og da bydelen ikke sprudler af ledige byggegrunde til svømmehaller og fodboldbaner, og der heller ikke er udsigt til ekstra penge, så må man se på praktiske og kreative løsninger.
- Det er vigtigt, at vi kigger på de haller og de skoler, man f.eks. kan benytte til fritidsaktiviteter, og på hvordan man kan prioritere, at nogle flere børn går til fritidsaktiviteter i de haller, siger Flemming Jensen.
Baggårde og tage kan også bruges til boldbaner, lyder det fra Idrætsrådet.
Politiker: "Vi har ikke været gode nok"
Politikerne er godt klar over at der skal gøres noget nu:
- Vi kan starte med at erkende, at vi ikke har været gode nok, fordi det har vi ikke. Vi har ikke haft fokus på ordentlige tilbud her på Nørrebro, siger det radikale medlem af Kultur- og Fritidsudvalget, Andreas Pourkamali, til TV 2 Lorry i dag.
Han er klar på, at der skal være politisk fokus på idrætsfaciliteterne fra nu af. Nørrebro Idrætsråd vil have, at der skabes flere tider til lokale børn i de eksisterende haller. Men det tvivler Venstre på kan lade sig gøre:
- Det tror jeg det bliver svært, for der er allerede godt fyldt op. Der er ikke særlig mange tider tilbage, så jeg tror mere, at man skal se på, om der er nogle steder, hvor man kan få plads til en fem-mands fodboldbane eller til en basketbane på taget af noget nybyggeri i bydelen, siger Jens-Kristian Lütken, medlem af Kultur- og Fritidsudvalget for Venstre.
Altså hellere kreative løsninger i nybyggeri i bydelen end at omprioritere på hvem, der bruger de eksisterende haller. Radikale Venstre siger i dag, at de gerne en gang til vil se på, hvor der kan bygges nyt i bydelen:
- Nu skal vi se på, hvad er der af muligheder for at bygge svømmehaller, som der mangler her. Vi står lige rundt om hjørnet fra en Metro- grund her i Nørrebroparken, som bliver forladt om ikke så længe. Kan man lave noget der, det må vi se på, siger Andreas Pourkamali.